loggotto

Rätt mat ger rätt möjligheter till kunskap och utveckling.

Vårt mål är att vi ska utveckla matupplevelserna för våra barn och elever.

För oss är det viktigt med god vällagad mat som vi lagar på plats från grunden. Vårt mål är att jobba så hållbart som möjligt, med bra råvaror och i säsong. När vi serverar kött är det i huvudsak svenskt kött, där kyckling och fläskkött alltid är 100% svenskt. Fisk som serveras är enbart MSC-märkt fisk. Grönsaker och frukt försöker vi i största möjliga mån att använda eko. Potatis och bananer är dock alltid eko. Även mejerivaror är i största möjliga mån eko, dock med vissa undantag på laktosfria produkter. Serverar vi sylt är det alltid egenkokt och när vi serverar mjukt bröd bakar vi det själva. Vår målsättning är även att servera mycket grönsaker och plantbaserat, där veckorna alltid innehåller minst två vegetariska rätter, övriga dagar finns det alltid ett vegetariskt alternativ till de som inte äter kött. Självklart serverar vi dagligen olika sallader och grönsaker till lunchen.

Fredagarna har vi som tradition att göra lite festligare då vi oftast serverar någon typ av fredagstaco, och även ett festligare mellanmål för att skapa en härlig fredagskänsla och slut på veckan.

Vi uppmärksammar ofta speciella dagar och högtider med mat som passar, ex. en festlig nobellunch, julbord, olika nationaldagar samt andra temadagar och temaveckor. Vi tycker det är viktigt med en helhet i det vi gör och där får även måltiden spela en stor roll.

På skolan håller köket ett matråd en gång i månaden där eleverna får komma till tals och vara med och påverka maten som vi serverar, vilket kan resultera i någon önskelunch på menyn. Även barnen på förskolan har möjlighet att påverka maten genom respektive avdelnings barnråd.

Vi jobbar efter en genomtänkt helhet där mat och miljö är en viktig del i måltiden och där vi gör allt för att tillgodose alla barns olika behov vad gäller kost.

Även mellanmålet ser vi som en viktig del av dagen och serverar oftast något mera matigt och tillagat.