loggotto

Rätt mat ger rätt möjligheter till kunskap och utveckling.

Vårt mål är att vi ska utveckla matupplevelserna för våra barn och elever.

För oss är det viktigt med god vällagad mat som vi lagar på plats från grunden. Vårt mål är att jobba så hållbart som möjligt, med bra råvaror och i säsong. När vi serverar kött är det i huvudsak svenskt kött, där kyckling och fläskkött alltid är 100% svenskt. Fisk som serveras är enbart MSC-märkt fisk. Grönsaker och frukt försöker vi i största möjliga mån att använda eko. Potatis och bananer är dock alltid eko. Även mejerivaror är i största möjliga mån eko, dock med vissa undantag på laktosfria produkter. Serverar vi sylt är det alltid egenkokt och när vi serverar mjukt bröd bakar vi det själva. Vår målsättning är även att servera mycket grönsaker och plantbaserat, där veckorna alltid innehåller minst två vegetariska rätter, övriga dagar finns det alltid ett vegetariskt alternativ till de som inte äter kött. Självklart serverar vi dagligen olika sallader och grönsaker till lunchen.

Fredagarna har vi som tradition att göra lite festligare då vi oftast serverar någon typ av fredagstaco, och även ett festligare mellanmål för att skapa en härlig fredagskänsla och slut på veckan.

Vi uppmärksammar ofta speciella dagar och högtider med mat som passar, ex. en festlig nobellunch, julbord, olika nationaldagar samt andra temadagar och temaveckor. Vi tycker det är viktigt med en helhet i det vi gör och där får även måltiden spela en stor roll.

På skolan håller köket ett matråd en gång i månaden där eleverna får komma till tals och vara med och påverka maten som vi serverar, vilket kan resultera i någon önskelunch på menyn. Även barnen på förskolan har möjlighet att påverka maten genom respektive avdelnings barnråd.

Vi jobbar efter en genomtänkt helhet där mat och miljö är en viktig del i måltiden och där vi gör allt för att tillgodose alla barns olika behov vad gäller kost.

Även mellanmålet ser vi som en viktig del av dagen och serverar oftast något mera matigt och tillagat.

För att se våra matsedlar och bilder på det vi serverar är ni välkomna att kika in på Instagramkontot @bambafrippe där vi kontinuerligt uppdaterar det vi gör.

Vi som arbetar i köket

Fredrik Strandberg
Kock och huvudansvarig

 

Dénice Wennberg
Kock
 

I dag bjuds ett härligt maträddarbröd till lunchen i form av parmesanbröd baserat på risotto, gott, saftigt och miljövänligt. #maträddarbröd #nollsvin #stoppamatsvinnet #parmesanbröd #nybaktbröd #svinnkollen
Vegansk lunch i dag när vi serverar Black bean burger i bröd med chipotlekryddad Cole slaw, picklad rödlök, krispiga grönsaker och rostad potatis. Emulsionen till Cole slaw är gjord på kikärtsspad. #dagensrätt #tisdagslunchen #vegansklunch #bönburgare #veganskcoleslaw #veganskmajonnäs #kikärtsspad #rostadpotatis #lunchburgare #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe
Kickar igång veckan med panerad sejfile, picklad rotfruktsmajonnäs, gröna ärtor, romansallad och kokt potatis. #dagensrätt #måndagslunchen #paneradsej #majonnäs #veckanärigång #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe #romansallad #pickladerotfrukter
Här kommer nästa veckas godsaker! Torsdag så har vi inspirerats av Thanksgiving mat. Fredagar fram till jul så ska vi såklart ha olika varianter på adventsfika för att komma i skön julstämning. Vi hoppas på en magisk vecka med många och nöjda gäster. #veckomatsedel #veckansmeny #vecka48 #nyveckaimorgon #hoppaspåfullsatt #förstaadvent2020 #thanksgivingmat #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe
Cissi skär upp fredagens mellanmål, en saftig och god zucchinikaka med uppvispad apelsinmascarpone. Sa jag att det är fredag! #dagensmellanmål #fredagsmellis #zucchinikaka #mascarponetopping #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe
Fredag och dags för en efterlängtad tacofiesta igen! Det bjöds mat, musik, stämning,alla mätta och alla glada, vilken fredag! #dagensrätt #fredagslunchen #tacolunch #tacofiesta #alltpå #extraallt #fredagsfeelingenärpåtopp #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe
Torsdag och broccolisoppa med vitlök och citron, serveras med krutonger och nybakta frallor. Krutongerna åts som godis! #sopptorsdag #dagensrätt #torsdagslunchen #broccolisoppa #nybaktbröd #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe #krutonger
Ett berg nybakade frallor till lunch! #nybaktbröd #nybakadefrallor #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe
I dag testade jag lite nytt, tomat-& mozzarella gratinerad kycklingfilé alt. Quornfilé med en krämig risotto och färska örter. Lite blandat mottagande av risotton, men mestadels positivt mottagande och många som tog mera. #dagensrätt #onsdagslunchen #kycklingrisotto #tomatochmozzarella #färskaörter #gratineradkycklingmedtomat #krämigrisotto #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe #testarlitenytt
Rör ner det sista goda i risotton innan servering! #dagensrätt #onsdagslunchen #krämigtochgott #farstastrandskolan #vätterosen #bambafrippe